Vliegen
Met gips, prothese of ander orthopedisch materiaal
Vliegtuigreis met gips
Er zijn verschillende types gipsen:
- Open gips:
Deze gips immobiliseert het getroffen lidmaat maar laat wel nog zwelling toe.
Dit type gips wordt meestal onmiddellijk na het trauma (bv. op de dienst spoedgevallen) aangelegd aangezien er in de korte periode na het trauma nog zwelling kan optreden.
Hoogstand en ijsapplicatie bovenop het gips zijn cruciaal, om zwelling te vermijden. - Gesloten gips:
Dit type gips is meestal synthetisch en wordt 'circulair' aangelegd. Dit laat met andere woorden geen zwelling meer toe. Het is comfortabeler om dragen, maar kan best niet worden aangelegd in een periode, kort na het trauma, aangezien er dan nog frequent nog zwelling optreedt.
Indien er in het lidmaat toch zwelling optreedt, kan dit ernstige gevolgen hebben.
Als u een vliegtuigreis onderneemt terwijl u een circulaire gips draagt (bv. van een been) wordt dit meestal maar toegestaan na het tonen van een goedkeuringsbewijs van de behandelende arts. Het wordt aangeraden voorafgaand aan de vliegtuigreis contact op te nemen met uw reisorganisator of luchtvaartmaatschappij.
Houd er echter rekening mee dat dergelijk attest uiteraard geen garantie geeft dat er zeker geen complicaties kunnen optreden.
Vliegtuigreis met prothese
- Tijdens de passagierscontrole kan het alarm van de metaaldetector afgaan bij passagiers met een gewrichtsprothese of orthopedisch materiaal in het lichaam. Het al dan niet afgaan van het alarm hangt van de gevoeligheid van de scanner en zal dus niet steeds gebeuren.
- In geval van een heup- of knieprothese krijgt de patiënt een attest mee waarin verklaard wordt dat er een prothese werd geïmplanteerd. Dit document kan u voorleggen ter verduidelijking, maar verdere controle kan vereist zijn.