Over de voorbije 20 jaar werd binnen de dienst orthopedie een kinderorthopedische unit uitgebouwd. Deze voorziet in de conservatieve en operatieve zorg van een breed spectrum van aandoeningen van het bewegingsstelsel van pasgeborenen tem adolescenten.
Naast de klassieke zorg voor traumatologie en infectieziekten van het skelet van het kind, zijn er zorgprogramma’s ontwikkeld / geïmplementeerd voor congenitale aandoeningen zoals heupdysplasie / -dislocatie, voetafwijkingen (klompvoet, congenitale verticale talus), complexe malformaties van het onderste lidmaat (proximale femorale focale deficiëntie). Voor de behandeling van deze laatste wordt de laatste jaren in toenemende mate gebruik gemaakt van gestageerde en complexe, reconstructieve technieken met inbegrip van callotasis. multiplanaire reconstructies maken steeds meer gebruik van software-matig gedreven technieken, zoals het taylor spatial frame.
Binnen de kinderorthopedische unit wordt tevens specifieke zorg voorzien, zowel conservatief als operatief, voor aandoening van het axiaal skelet. Ook 3D technieken worden hierbij toegepast. Uitgebreide chirurgische correcties van scoliose (80 interventies per jaar) behelst ongeveer 45% van de kinderorthopedische chirurgie binnen de Orthoclinic.
Daarnaast werden multidisciplinaire klinieken uitgebouwd in nauwe samenwerking met de dienst (kinder-) neurologie en neonatologie voor patiënten met CP (cerebrale parese) en neuromusculaire aandoeningen (ziekte van Duchenne). Het labo voor bewegingsanalyse voorziet in waardevolle gegevens in het opstellen van een behandelingsplan ter optimalisatie van de gangcapaciteit van deze patiëntenpopulatie (vaak hebben zij nood aan een vorm van “single event multilevel chirurgie”)
Vanuit deze klinieken voorzien we tevens in paramedische en medische begeleiding van patiënten die verblijven en of gevolgd worden in perifere zorginstellingen (MPI: medisch pedagogisch instituut).
Lees ook dit artikel in 'De Morgen'